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Mr. Gonzalo T. Santos, Jr. 
Chief Executive Trustee 
Asset Privatization Trust 
North Davao Mining Corp. Bldg. 
104 Gamboa St., Legaspi Village 
Makati City 
 
S i r : 
 
This refers to your request for an opinion on the proposed role of the Philippine National 
Construction Corporation (PNCC) in the disposition of a government property through 
the Asset Privatization Trust (APT).    
 
Specifically, you inquire whether the APT may directly hire the PNCC as consultant in a 
project involving the development of the present site of the International School 
Incorporated (ISI) in Makati City which is owned by the government by virtue of a deed 
of donation executed by ISI in favor of the government pursuant to P.D. No. 732. The 
property is under a lease — back arrangement for a period of twenty-five (25) years, 
renewable for another twenty-five (25) years, or up to year 2025 whereby ISI, as lessee, 
shall be allowed to continue using the property within the said period and "exclusively 
for educational purposes", free of rentals. 
 
You state that ISI plans to relocate its school complex to Fort Bonifacio and has offered 
to waive its remaining rights and interests over the property in favor of the National 
Government; thus, in a Memorandum dated January 16, 1996, the President directed 
APT, on behalf of the government, to enter into a joint venture agreement with ISI to 
offer the subject property for a long term lease to interested parties; whereupon, APT 
entered into a Memorandum of Agreement (MOA) with ISI which provides, among 
others, that ISI should be able to relocate the school complex to Fort Bonifacio by June 
1999, otherwise, it shall be liable to payment of damages. 
 
We understand that the parties' undertakings under the MOA would require, for their 
fulfillment, the hiring of a consultant by APT. The NEDA Guidelines prescribe an open 
public bidding for the hiring of a private consultant, but due to time constraint, a proposal 
has been made for APT to just directly engage the services of a government entity, the 
PNCC, as its consultant in this particular project. Hence, your query. 
 
The question whether PNCC is a government-owned or controlled corporation (GOCC) 
and, therefore, a government entity had been previously passed upon by the Office of the 
President. In a letter dated May 20, 1991, Deputy Executive Secretary Sonny Coloma 
informed the then PNCC President that PNCC is "an acquired asset corporation as 



defined under Section 2 of Administrative Order No. 59". The conclusion, although not 
explicitly stated in said letter, is that PNCC is not a GOCC. 
 
We have no reason to dispute the aforestated position of the Office of the President on the 
corporate status of the PNCC. In a previous opinion of this Department (Op. No. 37, s. 
1995), we declined to pass upon a similar issue since "the Office of the President already 
declared that PNCC is 'an acquired asset corporation as defined in Administrative Order 
No. 59'" and we are "not at liberty to review or re-examine" such ruling unless upon its 
request. 
 
But even if we may give our comment now on the aforestated position of the Office of 
the President, our view would be the same — that PNCC is an acquired asset corporation 
as defined in Section 2 of Administrative Order No. 59. 
 
Section 2 of Administrative Order No. 59 provides in full as follows: 
 "SEC. 2. Definition of Terms. — As used in this administrative Order, the  
   following terms shall mean:   

(a) Government-owned and/or controlled corporation, 
hereinafter referred to as GOCC or government 
corporation, is a corporation which is created by special 
law or organized under the Corporation Code in which the 
Government, directly or indirectly, has ownership of the 
majority of the capital or has voting control; Provided, That 
an acquired asset corporation as defined in the last 
paragraph shall not be considered as GOCC or government 
corporation. 

(b) Acquired asset corporation is a corporation (1) which is 
under private ownership, the voting or outstanding shares 
of which (i) were conveyed to the government or to a 
government agency, instrumentality or corporation in 
satisfaction of debts whether by foreclosure or otherwise, 
or (ii) were duly acquired by the government through final 
judgment in a sequestration proceeding; or (2) which is a 
subsidiary of a government corporation organized 
exclusively to own and manage, or lease, or operate 
specific physical assets acquired by a government financial 
institution in satisfaction of debts incurred therewith, and 
which in any case by law or by enunciated policy is 
required to be disposed of to private ownership within a 
specified period of time." (Emphasis supplied.) 
 

 In Opinion No. 37, supra, we took note of the circumstances that "gave birth" to 
PNCC, viz: 
 
 ". . . PNCC was registered with the Securities and Exchange Commission in 1966 
as a purely private corporation under the name of 'Construction and Development 



Corporation of the Philippines' (CDCP); that by virtue of LOI No. 1295 issued in 1983, 
various government financial institutions (GFIs), to which the CDCP was heavily 
indebted, were directed to convert their loans to CDCP into equity to save the firm from 
impending financial collapse; that the debt-to-equity conversion resulted in the GFIs 
becoming the majority equity owners of the CDCP which was accordingly renamed 
PNCC to reflect the government interest therein; and you are now in a quandary as to 
PNCC's corporate status because it possesses characteristics of a private corporation 
although the majority interest thereof is owned by the government, . . ." 
 
 Considering the manner by which the GFIs acquired ownership of the shares of 
stocks of CDCP (now PNCC), which is through debt-to-equity conversion, such 
circumstance makes PNCC fall squarely within the aforequoted definition of acquired 
asset corporation. 
 
 It may be mentioned in passing that PNCC is not in the list of GOCCs for 
privatization, but a transferred asset, based on information obtained by this Department 
from the Committee on Privatization (COP). As a transferred asset, PNCC is for eventual 
disposition by APT to the private sector.    
 
 Based on these premises, we conclude that PNCC is not a GOCC, although its 
shares of stocks are owned by GFIs. However, we are not making any comment on the 
applicability or non-applicability of the NEDA Guidelines to PNCC in the absence of a 
clear provision in the said Guidelines defining its coverage and exemption, if any, from 
its coverage. You are advised to seek clarification from NEDA on this matter. 
 
 
 
Very truly yours, 
 
 
(SGD.) SILVESTRE H. BELLO III 
Acting Secretary 
 
 


